Faszerowane bakłażany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lato w pełni. Lubię przyrządzać potrawy ze świeżych warzyw i owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 bakłażany
    6 dag masła
    20dag szynki
    30 dag papryki
    1 szalotka
    50 dag pomidorów (mięsiste i pozbawione
    pestek)
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz do smaku
    olej o smażenia warzyw
    zielona pietruszka lub bazylia do
    posypania gotowej potrawy

Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połówki
    2. Każdą połówkę posyp solą i odłóż na conajmniej 10 minut- następnie spłucz sól wraz z powstałym sokiem
    3. Szynkę posiekaj na drobniutką kosteczkę
    4. Paprykę pokrój w drobną kostkę
    5. Pomidory pozbaw łupinek oraz gniazd nasiennych oraz pokrój w kostkę
    6. Szalotkę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle
    7. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż ok. 10 minut
    8. Dodaj posiekane pomidory i szynkę i smaż dalsze 10 minut
    9. Połówki bakłażanów natnij wokół miąższu ostrym nożem obsmaż na gorącym tłuszczu po ok. 2-3 minuty
    10. Wydrąż usmażone bakłażany, posiekaj miąższ i dodaj do pozostałych składników farszu
    11. Wydrążone połówki napełnij farszem i umieść w naczyniu żaroodpornym
    12. Na każdej połówce połóż grudkę masła i wstaw do średnio nagrzanego pieca na 20 minut

Porady

Do farszu zamiast szynki można dodać nieco wędzonki lub boczku lub farsz przygotować bez dodatku mięsa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy