Lato w pełni. Lubię przyrządzać potrawy ze świeżych warzyw i owoców.
60 min
Składniki:
4 bakłażany
6 dag masła
20dag szynki
30 dag papryki
1 szalotka
50 dag pomidorów (mięsiste i pozbawione
pestek)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
olej o smażenia warzyw
zielona pietruszka lub bazylia do
posypania gotowej potrawy
Faszerowane bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połówki
2. Każdą połówkę posyp solą i odłóż na conajmniej 10 minut- następnie spłucz sól wraz z powstałym sokiem
3. Szynkę posiekaj na drobniutką kosteczkę
4. Paprykę pokrój w drobną kostkę
5. Pomidory pozbaw łupinek oraz gniazd nasiennych oraz pokrój w kostkę
6. Szalotkę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle
7. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż ok. 10 minut
8. Dodaj posiekane pomidory i szynkę i smaż dalsze 10 minut
9. Połówki bakłażanów natnij wokół miąższu ostrym nożem obsmaż na gorącym tłuszczu po ok. 2-3 minuty
10. Wydrąż usmażone bakłażany, posiekaj miąższ i dodaj do pozostałych składników farszu
11. Wydrążone połówki napełnij farszem i umieść w naczyniu żaroodpornym
12. Na każdej połówce połóż grudkę masła i wstaw do średnio nagrzanego pieca na 20 minut
Porady
Do farszu zamiast szynki można dodać nieco wędzonki lub boczku lub farsz przygotować bez dodatku mięsa
Komentarze