Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą

0 (0 ocen)

Smaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    50 g bez
    50 g czekolady gorzkiej
    maliny
    jeżyny
    ciasteczka

Eton mess z malinami, jeżynami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki.
    Czekoladę zetrzeć na tarce.
  • 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami i listkami mięty. Smacznego :)

Porady

Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące.

Komentarze

Podobne przepisy