Eton mess to słynny deser angielski w skład, którego wchodzi pokruszona beza, krem lub bita śmietana oraz owoce. Mój słodki bałagan ma smak kawy połączonej z malinami
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki podstawowe:
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
1 opakowanie serka mascarpone
1 szklanka malin (mogą być mrożone)
Kawowy eton mess z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy mała bezę:
2 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli oraz cukrem kryształem. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny., delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w nieregularnym kształcie (bezę później połamiemy)
Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i suszymy bezę przez 25-30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni na kolejne 25-30 minut.
Wysuszona bezę studzimy w piekarniku,Nie należy się przejmować jeśli opadnie ponieważ i tak ją połamiemy.
2.Serek mascarpone miksujemy z żółtkiem oraz 2 łyżeczkami cukru pudru i przetarta przez sitko kawą rozpuszczalną.
3.maliny miksujemy blenderem na gładki mus
4.przygotowanie:
Ostudzoną bezę łamiemy na małe kawałki.
Do pucharków nakładamy na przemian po kilka kawałków bezy,po dużej łyżce kremu kawowego i musu malinowego. Całość dekorujemy bita śmietaną, starta czekoladą lub przesianym kakao oraz malinami w całości.
Komentarze