Jogurtowy eton mess z malinami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne deser wzorowany na brytyjskim eton mess. Zamiast śmietanki użyłam jogurtu, dzięki temu deser jest lżejszy, ale równie pyszny.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 14 średnich (najlepiej domowych) bez
    250 g świeżych malin
    2 łyżeczki cukru pudru
    250 ml gęstego, naturalnego jogurtu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Jogurtowy eton mess z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny lekko rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem. Odstawić na chwilę by puściły sok. Część ugniecionych malin niedbale wymieszać z jogurtem. W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać naprzemiennie: pokruszone bezy, porcje malin, jogurt z malinami. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch udekorować bezą i malinami. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Sklepowe bezy z reguły są mniejsze, dlatego do deseru trzeba zużyć ich więcej. Deser można udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy, świetnie komponuje się tu także świeża bazylia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jogurt Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować