Ekstrakt z wanilii

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ekstrakt z wanilii jest niezbędny w każdej kuchni. U mnie zużywany jest w tempie błyskawicznym. Postanowiłam zrobić własny ekstrakt, ponieważ jest to proste i dużo tańsze od zakupu gotowego. Aromat podobno też nieporównywalny ;)

  • 10 min

Składniki:

  • 2 soczyste laski wanilii
    200 ml alkoholu (rum, brandy lub wódka)
    szklana buteleczka z zamknięciem

Ekstrakt z wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Laski wanilii przetnij wzdłuż - jednak nie wyskrobuj ziarenek. Umieść w buteleczce. Zalej całkowicie alkoholem. Zamknij buteleczkę i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu (odradzam lodówkę!).
    Co jakiś czas ekstrakt należy wstrząsnąć.
    Ekstraktu możemy zacząć używać po około 2 miesiącach. Można go przechowywać przez lata i to jest według mnie fajne. Zakupiony ekstrakt ma określoną datę ważności - zwykle dość krótką :)

Porady

Jeśli zużyjemy część naszego ekstraktu, można dolać alkohol i dorzuć kolejną laskę wanilii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy