Dżem truskawkowy aromatyzowany czarnym bzem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wygląda zupełnie zwyczajnie, ale smakuje niecodziennie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    sok z cytryny
    saszetka żel-fixu
    10 gałązek kwiatów czarnego bzu
    0,5 kg cukru

Dżem truskawkowy aromatyzowany czarnym bzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i osuszyć. Połowę rozgnieść widelcem, a drugą połowę pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać z cukrem, sokiem z cytryny i żel-fixem. Kwiaty bzu oskubać z gałązek i zawinąć szczelnie w gazę, włożyć do truskawek. Konfiturę gotować około 5 minut, wyciągnąć kwiaty bzu i przekładać do wyparzonych słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy