Dżem truskawkowy

  • wyświetlono: 373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie jestem zagorzałą fanką dżemów, ale truskawkowy musi być u mnie obowiązkowo. Wykorzystuję go nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.

Joanna Tokarz

Składniki

2 kg truskawek
2 opakowania konfiturfixu
1 kg cukru
1 cytryna

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem truskawkowy

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem i zagęszczaczem (konfitur-fix). Przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 godziny, by owoce puściły troszkę soku. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku i cały czas mieszamy aż do zagotowania. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w zimnym piekarniku włączonym na temp 120st C ok 40 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaTruskawkidżemPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem truskawkowy

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem truskawkowy

Warto robić przetwory na zimę....

Dżem truskawkowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Dżem truskawkowy

Pyszny , naturalny i zdrowy . Zimą...

:)

Dodane przez: Yvonn

Dżem truskawkowy

prosto i szybko

dzem truskawkowy

Dodane przez: rozaroza

szybki dżem truskawkowy

latwy przepis na smaczny dzem truskawkowy

Szybki dżem truskawkowy

Dodane przez: Futka

Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny...

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dodane przez: bogusia82

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem jest bardzo smaczny i niezwykle...