Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

Nie jestem zagorzałą fanką dżemów, ale truskawkowy musi być u mnie obowiązkowo. Wykorzystuję go nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    2 opakowania konfiturfixu
    1 kg cukru
    1 cytryna

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem i zagęszczaczem (konfitur-fix). Przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 godziny, by owoce puściły troszkę soku. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku i cały czas mieszamy aż do zagotowania. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w zimnym piekarniku włączonym na temp 120st C ok 40 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy