Nie jestem zagorzałą fanką dżemów, ale truskawkowy musi być u mnie obowiązkowo. Wykorzystuję go nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.
Składniki:
2 kg truskawek
2 opakowania konfiturfixu
1 kg cukru
1 cytryna
Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem i zagęszczaczem (konfitur-fix). Przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 godziny, by owoce puściły troszkę soku. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku i cały czas mieszamy aż do zagotowania. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w zimnym piekarniku włączonym na temp 120st C ok 40 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze