Dżem morelowo-waniliowy niskosłodzony

0 (0 ocen)

Szybki aromatyczny dżem z 3 składników :)

Składniki:

  • morele bez pestek 1 kg
    cukier wanilinowy
    żelfix 1 op. 3:1

Dżem morelowo-waniliowy niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sbvspl 1. Morele umyć, osączyć i wypestkować.

    Owoce pokroić najlepiej w średnią kosteczkę.

    Wsypać domowy cukier waniliowy albo szklankę cukru i podwójną torebkę cukru z ziarenkami wanilii.

    Owoce wymieszać z cukrem i odstawić na kilka godzin, aby morele puściły sok.

    Dosypać opakowanie żelfixu i dokładnie wymieszać.

    Na średnim płomieniu rozgrzać całość do zawrzenia, zmniejszyć ogień i dusić ok. 7-10 minut, często mieszając.

    Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, natychmiast zakręcić suchymi nakrętkami i odwrócić dnem do góry na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Porady

Zamiast cukru waniliowego można użyć np. cukru trzcinowego oraz przekrojonej wzdłuż laski wanilii

Komentarze

Podobne przepisy