Dyniowy smakołyk

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do niedawna dynia kojarzyła mi się z Halloween. Ale okazuje się, że można z niej wyczarować wiele przysmaków. Oto jeden z nich.

Składniki:

  • ● dynia
    ● jabłka – ilość taka jak dyni
    ● cukier żelujący

Dyniowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowy smakołyk 1. Jabłka i dynię obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne.
  • 2. Dynię kroimy w kostkę, podlewamy
    niewielką ilością wody
    i od czasu do czasu mieszając,
    dusimy na małym ogniu.
  • 3. Jabłka kroimy w cząstki
    i dusimy na małym ogniu.
  • 4. Gdy dynia i jabłka się rozpadną,
    łączymy je i jeśli trzeba,
    miksujemy, aby uzyskać jednolitą
    masę. Dodajemy cukier
    żelujący – proporcjonalnie do
    ilości użytych składników
    – i dżem gotowy. Gorący dżem
    rozkładamy do słoików, szczelnie
    zamykamy i pasteryzujemy
    10 minut.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy