Dyniowe ciasto korzenne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, aromatyczne, miękkie, wilgotne, szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto

    3 i 1/4 szkl mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    3/4 łyżeczki soli
    1 szkl cukru trzcinowego
    1/2 szkl cukru kryształu
    2 szkl musu z dyni
    4 jajka
    200g stopionego masła
    1/2 szkl maślanki
    Składniki na masę

    3 łyżki miękkiego masła
    3 łyżki cukru pudru
    125g serka philadelphia
    sok wyciśnięty z połowy dużej pomarańczy
    Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji.

Dyniowe ciasto korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Mąkę wymieszać ze wszystkimi suchymi składnikami oprócz cukru. Do musu z dyni dodać cukier trzcinowy, kryształ, jajka i masło, zmiksować mikserem.

    Do zmiksowanych składników dodać zmieszane składniki suche na przemian z maślanką, dokładnie wymieszać, gotowe przelać do formy na babkę lub dużej keksówki ( 11/35 cm) piec około 60 minut w temp. 175 *C do suchego patyka.
  • 2. Masa

    Masło zmiksować z cukrem, dodać serek i sok z pomarańczy. Wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy