Drożdżowy kwiatek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś innego do kawy i herbaty.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    ¾szklanki mleka
    Cukier waniliowy
    2 jajka
    1 paczka drożdży instant
    50 g roztopionego masła
    ½szklanki cukru

    Dodatkowo
    ½ puszki masy makowej
    Lukier
    Jajko do smarowania

Drożdżowy kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwiatek 1. Do miksera dodać jajka cieple mleko, oraz drożdże , cukier , masło i mąkę wyrabiamy ciasto.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

    Gotowe ciasto podsypujemy, mąką wałkujemy cienko ciasto na( Ala prostokąt )

    Nakładamy mak i zwijamy( Ala wąż )
    I tworzymy koło z ciasta
    Lekko nacinamy .
    Pozostawiamy na 30minut przykryte do wyrośnięcia

    Po tym czasie smarujemy jajkiem i pieczemy 45minut W temperaturze 180°

    Wystygniete kwiatek polewamy lukrem .

Porady

Polewamy lukrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy