Drożdżówki z nutellą

0 (0 ocen)

Drożdżówki domowe mają nie powtarzalny smak i zapach który unosi się podczas pieczenia.

Składniki:


  • 0,5 kg mąka pszenna,
    1 szkl mleko,
    0,5 szkl cukier,
    5 dkg drożdże,
    2 szt jajka,
    1 łyżeczka cukier waniliowy,
    100 ml olej,
    szczypta Sól,
    kruszonka,
    2 łyżki mąka pszenna,
    1 łyżka cukier,
    1 łyżka masło zimne,
    nutella

Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z cukrami i zagnieść. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, olej i wyrabiać ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości.Odrywać po kawałku ciasta, formować bułeczki, rozpłaszczyć, na środek dajemy łyżeczkę nuttelli,Dokładnie zlepić,ułożyć na blacie podsypanym mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 min. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Piec około 25 min w 170 st. Kruszonka; zimne masło zagnieść z cukrem i mąką

Komentarze

Podobne przepisy