Jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jagodzianki

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    1 jajko
    50g drożdży
    100g cukru
    200-300g jagód
    1 szkl. mleka
    cukier waniliowy
    szczypta soli

Jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką mleka i 1/3 łyżeczki cukru następnie odstawić do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
  • 2. Masło i mleko pogrzać w jednym naczyniu, aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Do mąki dodać jajko, wyrośnięte drożdże i ciepłe mleko z masłem , cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto ( jak na pierogi). Następnie odstawić do wyrośnięcia.
  • 4. Rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać koła i zlepiać jak na pierogi.
    Piec w 180st. 40 min.

Porady

Można zrobić kruszonkę i posypać bułką przed pieczeniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy