Drożdżowe rożki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.
W misce łączymy mąkę z solą, dodajemy żółtka, mleko z drożdżami, ostudzone masło i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy dosyć cienko na stolnicy, kroimy w kwadraty i na każdym z nich układamy nadzienie. Możemy ułożyć także cząstki jabłek i posypać je cukrem cynamonowym. Dajemy to co lubimy :)
Zlepiamy rogi, dociskamy delikatnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem możemy udekorować brzegi. Odstawiamy na 30 minut by podrosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st). Pieczemy aż się zarumienią, ok. 30 minut.
Delikatnie zsuwamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem :)
Komentarze