Drożdżowe rożki z owocami

0 (0 ocen)

Smak lata!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki
    4 dag drożdży
    2 żółtka
    2 kopiaste łyżki cukru
    op. cukru waniliowego
    3/4 szklanki mleka
    szczypta soli
    1/3 kostki masła, roztopionego i ostudzonego
    jajko do posmarowania rożków



    Nadzienie:

    u mnie czereśnie i czarna porzeczka
    cukier do posypania owoców (pominęłam)



    cukier puder do posypania rożków

Drożdżowe rożki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

    W misce łączymy mąkę z solą, dodajemy żółtka, mleko z drożdżami, ostudzone masło i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy dosyć cienko na stolnicy, kroimy w kwadraty i na każdym z nich układamy nadzienie. Możemy ułożyć także cząstki jabłek i posypać je cukrem cynamonowym. Dajemy to co lubimy :)

    Zlepiamy rogi, dociskamy delikatnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem możemy udekorować brzegi. Odstawiamy na 30 minut by podrosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st). Pieczemy aż się zarumienią, ok. 30 minut.

    Delikatnie zsuwamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem :)

Komentarze

Podobne przepisy