Drożdżowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier, sól. odstawiamy na 15 min. wbijamy jajo, dodajemy masło, delikatnie dosypujemy mąkę. wyrabiamy dokładnie, odstawiamy na godzinę. Odrywamy kawałki ciasta, lepiąc bułkę, układamy w natłuszczonej blaszce, pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Studzimy przecinamy na pół.
2.Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, kukurydzę odsączoną, odrobina bułki, żeby nie były kotlety rzadkie. Formujemy duże dosyć cienkie placki.
Słonecznika szatkujemy dodajemy do bułki tartej, panierujemy i smażymy na złoty kolor.
3.Warzywa myjemy dokładnie, kroimy w talarki. Na spód bułki układamy kotlet, na to warzywa, wierzch bułki smarujemy sosem. Składamy, mocno przyciskamy obie bułki.
Komentarze