Drożdżowe burgery

0 (0 ocen)

Wymagają "chwili" na zrobienie, ale warto jest od czasu do czasu przygotować domowe burgery. Najbardziej ucieszą się dzieci.

Składniki:

  • ciasto na bułki(8sztuk):
    5 dag drożdży
    szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    jajko
    szczypta soli
    100 g masła roztopionego
    4,5 szklanki mąki
    dodatkowo:
    500 g mięsa mielonego wołowego
    pół puszki kukurydzy
    jajko
    bułka tarta
    3 łyżki ziaren słonecznika
    pomidor
    ogórek
    kilka liści sałaty
    cebula
    sos czosnkowy/majonez
    ulubione przyprawy

Drożdżowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier, sól. odstawiamy na 15 min. wbijamy jajo, dodajemy masło, delikatnie dosypujemy mąkę. wyrabiamy dokładnie, odstawiamy na godzinę. Odrywamy kawałki ciasta, lepiąc bułkę, układamy w natłuszczonej blaszce, pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Studzimy przecinamy na pół.
  • 2. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, kukurydzę odsączoną, odrobina bułki, żeby nie były kotlety rzadkie. Formujemy duże dosyć cienkie placki.
    Słonecznika szatkujemy dodajemy do bułki tartej, panierujemy i smażymy na złoty kolor.
  • 3. Warzywa myjemy dokładnie, kroimy w talarki. Na spód bułki układamy kotlet, na to warzywa, wierzch bułki smarujemy sosem. Składamy, mocno przyciskamy obie bułki.

Komentarze

Podobne przepisy