Domowy syrop i dżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem.Odstawiamy na 1 godz.Potem dolewamy 2 szkl wody i gotujemy na małym ogniu aż owoce zrobią się miękkie ale nie będą się jeszcze rozpadać.W międzyczasie wyparzamy buteleczki i słoiki.
Za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy owoce do drugiego garnka.Czysty,gorący sok przelewamy do butelek,zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostudzenia.
Do owoców dosypujemy cukier i na małym ogniu gotujemy ok. 5 min aż owoce zaczną się rozpadać.Wtedy dosypujemy konfiturex i gotujemy jeszcze chwilkę.Gorący jeszcze dżem przekładamy do wyparzonych gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Smacznego
Porady
z podanej ilości wychodzi 6 butelek po 250 ml i 2 słoiki dżemu po 400 ml
butelki do ostudzenia(do góry dnem) najlepiej włożyć do wysokiego garnka
Komentarze