Domowy syrop z melisy

4.48 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na syrop melisowy. Syrop z melisy działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Poprawia trawienie, wspomaga przemianę materii i oczyszcza organizm. Melisa ma również właściwości rozkurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 gałązek melisy
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    1 l wody
    1 cukier pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Domowy syrop z melisy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Melisę myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem trzcinowym, cukrem pomarańczowym i mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zalewamy litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż syrop wystygnie. Przecedzamy syrop przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy.
    Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
    Syrop z melisy możemy dodawać do wody, herbaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melisa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować