Domowe słoiczki - buraczek z truskawkami i poziomkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Po urodzeniu mojej córeczki wiele czytałam na temat rozszerzania diety u niemowląt, alergiach i nietolerancjach pokarmowych. Po przestudiowaniu wielu książek, spisów, stron i blogów, podjęłam swoją własną decyzję - będę jej dawała to, na co jest akurat sezon. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 6 słoiczków:

    300 g truskawek
    4 młode buraczki
    garść poziomek
    wyparzone 100 ml słoiczki

Domowe słoiczki - buraczek z truskawkami i poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki gotujemy do miękkości bez obierania. Następnie zalewamy je zimną wodą i studzimy. Truskawki i poziomki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek.

    Buraki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy truskawki i poziomki, miksujemy.

    Gotowy przecier wlewamy do wyparzonych słoiczków i porządnie wygotowanych zakrętek. Następnie pasteryzujemy przez dziesięć minut, po pasteryzacji kładziemy do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki. Podajemy lekko podgrzane.

Porady

Pamiętajcie by wszystkie składniki były ze sprawdzonego źródła, ja mam to szczęście, że Teść ma kawałek działki i hoduje pyszności dla swojej wnusi, ale nie bójcie się pytać i szukać, niekoniecznie w sklepach eko. ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy