Domowe masło orzechowe

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Domowe masło orzechowe smakuję o wiele lepiej niż te kupne. Do przygotowania potrzebujemy tylko orzeszki ziemne i sól (jeśli nie są one solone) Oczywiście, jeśli chcemy wzbogacić nasze masełko o miód, czekoladę czy suszone owoce, nic nie stoi nam na przeszkodzie. Warto eksperymentować ;)

akrobatka22

Składniki

400 g solonych, prażonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe masło orzechowe

  • 1. Orzeszki umieścić w malakserze lub blenderze i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło (może to potrwać nawet kilkanaście minut) Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również drobno posiekane orzeszki, dzięki czemu otrzymamy masło orzechowe crunchy) Jeśli zacznie oddzielać się olej, należy dobrze wymieszać. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusmarowidłomasłoorzeszki ziemne

Komentarze

Podobne przepisy

masło orzechowe

Dodane przez: Kasja1986

masło orzechowe

Tak niewiele trzeba by cieszyć...

Domowe masło

Dodane przez: i love food

Domowe masło

Śmietankowe, bez niepotrzebnych...

Domowe masło+ maślanka gratis

Dodane przez: akrobatka22

Domowe masło i maślanka

Domowe masło to bardzo prosta sprawa...

Masło orzechowe słone

Dodane przez: mysza75

Masło orzechowe słone

Masełko orzechowe zrobione z orzechów...

masło domowe

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Masło domowe

masło jakie robiły nasze babcie...

Domowe masło

Dodane przez: Wioleczka1

Domowe masło

Smaczne, świeżutkie masełko, polecam

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE