Domowe masło orzechowe

0 (0 ocen)

Domowe masło orzechowe smakuję o wiele lepiej niż te kupne. Do przygotowania potrzebujemy tylko orzeszki ziemne i sól (jeśli nie są one solone) Oczywiście, jeśli chcemy wzbogacić nasze masełko o miód, czekoladę czy suszone owoce, nic nie stoi nam na przeszkodzie. Warto eksperymentować ;)

Składniki:

  • 400 g solonych, prażonych orzeszków ziemnych

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki umieścić w malakserze lub blenderze i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło (może to potrwać nawet kilkanaście minut) Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również drobno posiekane orzeszki, dzięki czemu otrzymamy masło orzechowe crunchy) Jeśli zacznie oddzielać się olej, należy dobrze wymieszać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy