Domowe jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Są tradycją w naszym domu od pokoleń, gdy nadejdzie pora na jagody. Dla lubiących owoce lasu. Szybkie wykonanie.

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    0,5 dag drożdży
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 szklanka mleka
    0,7 dag palmy
    0,5 kg jagód

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier wsypać do miski.Następnie żółtka i cukier waniliowy utrzeć ze sobą i dodać . Szklankę mleka rozgrzać z palmą i rozkruszyć drożdże, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą i dodać do reszty produktów. Zagnieść ciasto. Jagody umyć i pognieść z cukrem według własnego uznania.
    Rozwałkować ciasto i wyciąć kółka szklanką.Na jedną część nałożyć jagody a drugą przykryć i skleić boki.
    Piec w piekarniku 20 min w temp. 150 stopni.

Porady

Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać lukrem w zależności od uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy