Zdrowa i smaczna alternatywa dla mniej zdrowych fast-foodów
Składniki:
Na burgery (6 sztuk):
60 dag mięsa mielonego (wołowe lub mieszane - wołowe i drobiowe)
3-4 ząbki czosnku
jajko
sól i pieprz do smaku (opcjonalnie inne przyprawy według uznania)
Dodatki:
kilka liści sałaty lodowej
czerwona cebula
pomidor
ogórek zielony (może też być kiszony)
żółta papryka
ketchup
sos czosnkowy (zrobiony z małego jogurty, łyżki majonezu i 2-3 przegniecionych ząbków czosnku)
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z przegniecionym czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Podzielić na 6 części i uformować dość duże, grube kotlety. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na natłuszczonej lekko patelni.
2.Warzywa myjemy i kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba.
3.Bułki kroimy wzdłuż na połowy i wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aby się podgrzały i lekko zarumieniły.
4.Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, przykrywany sałatą. Następnie kładziemy kolejno: burgera, plaster cebuli, paprykę, 2-3 plastry ogórka, pomidora. Polewamy ketchupem i przykrywamy drugą połową bułki.
Porady
Całość można przebić patyczkiem do szaszłyków, aby składniki nie przesuwały się podczas jedzenia.
Komentarze