Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie ich zdrowszą wersję w domu. Do hamburgerów można użyć kotletów mielonych, które zostały z obiadu dzięki czemu ich przygotowanie będzie błyskawiczne.
15 min
Składniki:
na 4 sztuki:
4 bułki (u mnie orkiszowe)
4 kotlety mielone (u mnie z indyka)
4 plastry sera żółtego
4 liście sałaty
2 pomidory
kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe
ketchup
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i osuszyć.
2.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.
3.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.
4.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).
5.Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).
6.Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części.
Komentarze