Domowe burgery

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa uwielbiana przez całą rodzinę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki do bułek:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    55 g masła
    4,5 szklanki mąki pszennej
    7 g drożdży suchych
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    1 jajko

    Składniki do hamburgerów :
    80 dag łopatki wieprzowej
    1 czerstwa bułeczka
    2 jajka
    sól, pieprz, czosnek w proszku, suszone oregano, suszona kolendra
    mąka do obrobienia kotletów

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki 1. Bułki:
    Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Mleko, wodę i masło podgrzewamy. Do mąki wbijamy jajko i wlewamy podgrzane składniki. Ciasto wyrabiamy ręką około 8 minut aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na 12 kulek, formujemy bułeczki. Bułeczki odstawiamy na bok i czekamy aż wyrosną ok. 30 minut. Następnie smarujemy je wodą i możemy posypać sezamem , słonecznikiem, dynią. Pieczemy w temperaturze 200 stopni od 10 do 15 minut na złoty kolor.
  • 2. Hamburgery:
    Mięso zemleć na maszynce na grubej siatce, dodać namoczoną wcześniej bułeczkę wyciśniętą i jajko. Po pół łyżeczki oregano, czosnku i kolendry. Sól i pieprz do smaku.
    Wszystko razem wyrabiamy i dzielimy na 12 hamburgerów. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące i spłaszczamy. Smażymy na oleju na złoty kolor po 4 minuty z każdej strony.
  • 3. Złożenie hamburgerów:
    Upieczone bułeczki przekrajemy. Smarujemy majonezem obie strony, kładziemy sałatę, gorącego kotleta, którego smarujemy musztardą. Następnie kładziemy czerwoną cebulę krojoną w piórka, ogórek zielony, pomidor i ketchup.

Komentarze

Podobne przepisy