DIETETYCZNY SERNIK Z MORELAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g )
    6 dużych jajek
    1 szklanka mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    kasza manna do wysypania formy
    500 g moreli

Dietetyczny sernik z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1314bbj 1. Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę,
    Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko, wsypujemy budynie i mieszamy.
  • image-0a7je8c 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
    Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.
    Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.
    Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już podpiecze temperaturę można zmniejszyć.
  • image-0fsg4kh 3. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
    Ciasto jest mało słodkie, więc w razie konieczności można posypać je cukrem pudrem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy