Sernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru.
2 godz.
Składniki:
1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g )
6 dużych jajek
1 szklanka mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
kasza manna do wysypania formy
500 g moreli
Dietetyczny sernik z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę,
Żółtka ucieramy z cukrami aż będą puszyste, następnie porcjami ( ciągle ucierając ) dodajemy twaróg. Wlewamy mleko, wsypujemy budynie i mieszamy.
2.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy.
Tortownicę o wymiarach 24 cm smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną.
Ser wylewamy, równo go rozprowadzając a na wierzch układamy połówki moreli.
Ciasto pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 * C, kiedy się już podpiecze temperaturę można zmniejszyć.
3.Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Ciasto jest mało słodkie, więc w razie konieczności można posypać je cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze