Deser "miód malina"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Łatwy i efektowny oraz niezwykle smaczny deser. Do mascarpone i malin świetnie pasuje smak czekolady.Taką słodycz przygotowałam dla Męża z okazji kolejnej rocznicy ślubu.

  • 20 min

Składniki:

  • - maliny : 150 g
    - miód : 2 łyżki
    - mascarpone 6 łyżeczek
    - biszkopty kakaowe okrągłe : 6 sztuk
    - budyń o smaku marcepan w czekoladzie lub czekoladowy : 45 g
    -woda wrzątek : 120 ml

Deser "miód malina" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń wsypać do wrzątku, wymieszać. Na dnie kieliszków do wina ułożyć kawałki biszkoptów, polać 3-4 łyżkami budyniu. Na budyń nałożyć 3 łyżeczki mascarpone.
  • 2. Maliny umyć, przełożyć do rondla, dodać miód i 5-6 łyżek wody, zagotować, zmniejszyć ogień. Maliny w trakcie gotowania rozgniatać widelcem, przykryć rondel, dusić 5 minut. Zdjąć z ognia.
  • 3. Gdy maliny lekko przestygną nałożyć porcję na mascarpone. Układanie warstw powtórzyć. Deser odstawić na 10 minut.

Porady

Zamiast świeżych malin można użyć konfitury malinowej. Do deseru można dodać kawałki gorzkiej czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy