Deser jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pysznym deserem jabłkowym, który pamiętam z dzieciństwa, kiedy w sobotnie popołudnie przygotowywaliśmy go razem z moją mamą.
Polecam na świąteczny wieczór.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka 4 sztuki,
    miód płynny 250 g,
    płatki migdałowe 100 g,
    konfitura wiśniowa 2 łyżki,
    masło 2 łyżki,
    śmietana 18% 200 g,

Deser jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser Jabłkowy 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
    Tak przygotowane jabłka napełniamy łyżeczką miodu, jak również można zamiast miodu włożyć konfiturę wiśniową według uznania.
    Jabłka smarujemy miodem również po wierzchu, następnie posypujemy je rozgniecionymi migdałami lub płatkami migdałów.
    Jabłka układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 20 minut, można i trochę dłużej, ale wtedy jabłka się zaczną rozpadać.

    Jabłka podajemy z śmietaną.

Porady

Ja zamiast płatków migdałów miałam kawałki w formie ryżu, które rozgniotłam wałkiem. Śmietana może być 30%, ale wcześniej ubita na sztywno. Jabłka możemy przygotowywać z miodem, jak również z konfiturą.

Komentarze

Podobne przepisy