Deser jabłkowo - ciasteczkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny deser z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną z ciasteczkami, budyniem i biszkoptami nasączonym w kakao.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 sztuk biszkoptów podłużnych,

    200 ml śmietanki 30%

    2 czubate łyżki jogurtu greckiego,

    łyżka cukru pudru,

    10 sztuk ciasteczek owsianych (np. Sasanek),

    20 g proszku budyniowego,

    szklanka mleka,

    150 g prażonych jabłek
    2 łyżki kakao

Deser jabłkowo - ciasteczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proszek budyniowy rozpuszczamy w 3/4 szklanki mleka, mieszamy, podgrzewamy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Podgrzewamy pozostałą część mleka, zalewamy kakao, mieszamy - będzie do nasączania biszkoptów.

    Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach wraz z cukrem pudrem przez 4 minuty, zmniejszamy obroty, dodajemy jogurt oraz pokruszone ciastka. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

    Na dno wysokich szklanek / dużych pucharków wykładamy po trzy nasączone kakao biszkopty. Następnie wykładamy 3/4 masy śmietanowej, prażone jabłka, po jednym nasączonym biszkopcie, budyń, pozostałą masę śmietanową. Posypujemy kakao, dokładamy biszkopt (bez nasączania)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy