Ciastka delicje serowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne połączenie sera i jabłek - rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    szkl. cukru pudru
    1 kostka margaryny
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    60 dag sera białego
    15 dag masła
    1 budyń śmietankowy
    4 łyzki mleka
    3 jajka
    3/4 szkl. cukru
    MASA JABŁKOWA:
    1,5 kg jabłek
    cukier do smaku
    galaretka cytrynowa (nie koniecznie)

Ciastka delicje serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części, rozwałkować na wielkość blaszki, pomagając palcami wyłożyć dno blaszki i upiec oddzielnie 3 placki.
    Masło rozpuścić z cukrem dodać ser i jajka- mieszając podgrzewać. Gdy zacznie pyrkać wlać budyń rozmieszany z mlekiem i podgrzewać aż zgęstnieje.
    Jabłka obrać, pokroić w kawałki i uprażyć z cukrem na koniec wsypać galaretkę, jeśli masa jabłkowa będzie gęsta można pominąć galaretkę.
    Przekładać przestudzonymi masami:
    placek, ser, placek, jabłka, placek.
    Posypać pudrem lub nie.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy