Serowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zabierając się do pieczenia tego ciasta nie byłam przekonana do połączenia tych smaków, ale ku mojej uciesze smakowało gościom i oczywiście mnie.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki
    kostka margaryny
    1 szkl cukru
    1 jajo
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    masa serowa:
    0,5 kg zmielonego białego sera
    3 jajka
    20 dkg cukru
    20 dkg masła
    1 budyń waniliowy
    0,5 szkl mleka
    masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    łyżka masła
    1 galaretka dowolnego smaku
    polewa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mleka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Placki

Serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Podzielić na 3 części i upiec placki na złoty kolor w temp. 200C
  • 2. Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo masło, ser. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wymieszać i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Budyń rozprowadzić w mleku i wlać do sera. Gotować aż zgęstnieje (około 5 min). Przestudzić.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić i smażyć jabłka aż zrobią się miękkie. Dodać sucha galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.
  • 4. Polewa: składniki przełożyć do garnka i podgrzewać cały czas mieszając do czasu aż się połączą. Nie gotować.
  • 5. Złożyć ciasto: placek-letni ser-placek-jabłka-placek-polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować