Czekoladowy serniczek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier.
2.Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkoptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze