Czekoladowy serniczek z jagodami

0 (0 ocen)

pyszny serniczek który przygotowałam z okazji moich imienin

Składniki:

  • blaszka: 20x28 cm
    Biszkopt:
    3 jajka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 g sera z wiaderka na sernik,
    4 łyżeczki żelatyny,
    1-2 łyżki cukru pudru,
    1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana

    Dodatkowo:
    galaretka owoce leśne,
    kuleczki czekoladowe,
    jagody,
    biszkopty herbatnikowe podłużne,
    herbata do nasączenia

Czekoladowy serniczek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier.

  • 2. Masa serowa:
    Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkoptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy