Czekoladowe trufle z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Miękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    100 g kaszy jaglanej ekspandowanej
    2 łyżki spirytusu
    1 łyżka ekstraktu migdałowego
    3 tabliczki czekolady mlecznej
    1 opakowanie herbatników kakaowych (10 szt.)

Czekoladowe trufle z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką z chłodną ale płynną jeszcze czekoladą. Następnie dodać kaszę jaglaną, spirytus i ekstrakt migdałowy. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować z niej trufle. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z pokruszonymi w pył herbatnikami kakaowymi. Potrząsając miską, obtoczyć wszystkie kulki. Trufle przechowywać w lodówce. Z podanej proporcji wychodzi ok. 25 trufli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy