Aksamitne trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trufelki czekoladowe to moi faworyci wśród domowych słodyczy jakie możemy przygotować w stosunkowo niewielkim czasie, łącząc jednocześnie frajdę gotowania z zabawą. Są szybkie, efektowne i nieziemsko smaczne.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady (70%)
    200 g mlecznej czekolady (70%)
    500 ml śmietany 36%
    80 g masła
    1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii* opcjonalnie – bez pasty waniliowej pralinki też będą smaczne
    Kakao do obtoczenia – można zastąpić wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub sezamem.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Trufle

Aksamitne trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę, masło i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pastę waniliową i dokładnie mieszamy
  • 2. Masę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny, po tym czasie wyciągamy, dzielimy na kawałki i formujemy w kuleczki.
  • 3. Obtaczamy w ulubionych dodatkach w zależności od tego czy lubimy bardziej wytrawne połączenia – możemy obsypać kakao, kiedy słodsze świetnie sprawdzą się wiórki z czekolady mlecznej, wiórki kokosowe lub kakao wymieszane z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować