Czekoladowa panna cotta z bananowo kajmakowym kremem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Małe przesłodkie deserki w kilka minut. Inspiracją do tego deseru było słynne ciasto banoffe. Słodka śmietanka, banany oraz masa kajmakowa stworzyły smaczny deser.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 słoiczków :
    1 szklanka śmietanki 36%
    ¼ szklanki mleka
    1 łyżka cukru pudru
    50 g czekoladek Kinder lub innej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny
    350 g kajmaku
    1 banan
    50 g herbatników maślanych
    15 orzechów laskowych

Czekoladowa panna cotta z bananowo kajmakowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ,mleko i cukier puder podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki czekolady. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Ciepłą śmietankę przelewamy do słoiczków. Ja użyłam słoiczki po jogurtach (125 g każdy). Wszystkie wstawiamy do lodówki do stężenia. W misce mieszamy kajmak, pokrojone w małą kosteczkę banany oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy dokładnie i przekładamy do słoiczków. Dokładnie wyszło mi po dwie łyżki masy na każdy słoiczek. Na wierzchu układamy po trzy orzechy laskowe.

Komentarze

Podobne przepisy