Czarny makaron z borowikami w sosie smietanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Sos grzybowy uwielbiam, a czarny makaron dodatkowo przyciąga wzrok...

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki; 25 dag czarnego makaronu
    40 dag borowików
    250 ml śmietany 30%
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    rozmaryn
    1 łyżka masła

Czarny makaron z borowikami w sosie smietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie; Grzyby czyścimy, myjemy. Osuszamy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę, smażymy chwilę, następnie wrzucamy grzyby, smażymy do momentu odparowania wody. Kiedy woda zniknie a grzyby będą miękkie wlewamy śmietanę, dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. Co chwilę mieszamy. Dodajemy starty na tarce czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. dodajemy do sosu, mieszamy. Posypujemy świeżym rozmarynem. Możemy też posypać startym serem żółtym.

Komentarze

Podobne przepisy