Czarne Serce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to koktajl jagodowy z bitą śmietaną.

  • 30 min

Składniki:

  • 1.) pół kg jagód
    2.) 3 łyżki cukry
    3.) pół litra słodkiej śmietanki
    4.) 1 mały pojemniczek śmietany

Czarne serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj jagody na sitku, pod bierzącą wodą. Nie polewaj ich jednak zbyt mocny strumieniem, bo mogą się zgnieść. Umyte jagody ostaw na bok, żeby obciekły.
  • 2. Odsyp część owoców. Powinny zająć mniej więcej połowę szklanki. Wykorzystasz je później do przyozdobienia deseru.
  • 3. Wsyp do miksera cukier, oraz pozostałe jagody i miksuj aż powstanie śliczna, fioletowa masa. Absolutnie nie może być w niej całych jagód!
  • 4. Wlej do dzbanka śmietankę. Jagodową masę też przelej do dzbanka ze śmietanką i wymieszaj wszystko razem dużą łyżką.
  • 5. Gotowy koktajl przelej do szklanek. Delikatnie ozdób go chmurką ze śmietany i równie delikatnie jagodami- ułożonymi w kształt serca.

Porady

Koktajle można przygotowywać ze śmietanki, jogurtu, mleka czy kefiru, ale te ze śmietanki są słodsze i mają cudowny, kremowy smak. Podając koktajl warto pamiętać też o słomkach. Smacznego! :D

Komentarze

Podobne przepisy