1.Umyj jagody na sitku, pod bierzącą wodą. Nie polewaj ich jednak zbyt mocny strumieniem, bo mogą się zgnieść. Umyte jagody ostaw na bok, żeby obciekły.
2.Odsyp część owoców. Powinny zająć mniej więcej połowę szklanki. Wykorzystasz je później do przyozdobienia deseru.
3.Wsyp do miksera cukier, oraz pozostałe jagody i miksuj aż powstanie śliczna, fioletowa masa. Absolutnie nie może być w niej całych jagód!
4.Wlej do dzbanka śmietankę. Jagodową masę też przelej do dzbanka ze śmietanką i wymieszaj wszystko razem dużą łyżką.
5.Gotowy koktajl przelej do szklanek. Delikatnie ozdób go chmurką ze śmietany i równie delikatnie jagodami- ułożonymi w kształt serca.
Porady
Koktajle można przygotowywać ze śmietanki, jogurtu, mleka czy kefiru, ale te ze śmietanki są słodsze i mają cudowny, kremowy smak. Podając koktajl warto pamiętać też o słomkach. Smacznego! :D
Komentarze