Czarna wiewióreczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto, które króluje u nas szczególnie jesienią i zimą :-)Bardzo prosty i ZAWSZE WYCHODZI ! A najważniejsze, że jest przepyszny!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 11 dużych jabłek( najlepiej słodko-kwaśnych)
    1 szklanka oliwy
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka orzechów włoskich
    3/4 szklanki kakao
    1 łyżka sody
    1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
    4 jajka
    4 szklanki mąki zwykłej

    Do dekoracji:
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    3 łyżki margaryny zwykłej,
    łyżeczka wody
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki kakao

Czarna wiewióreczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę ( 1 centymetr) wrzucamy do dużej miski.
    orzechy grubo siekamy dodajemy do jabłek, następnie wsypujemy cukier, kakao i oliwę.
    Wszystko mieszamy, odstawiamy do lodówki na 3 godziny. W miarę możliwości w międzyczasie mieszamy z 2 razy.

    Po 3 godzinach wyjmujemy z lodówki, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesiana mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

    Dokładnie mieszamy i wykładamy na dużą blaszkę 35x25 cm.

    Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy polewą:
    * roztapiamy margarynę z wodą, dodajemy cukier , mieszamy aż się rozpuści, dodajemy kakao.
    Studzimy, gęstą polewę wylewamy na ciasto.
    Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy