1.Biszkopt nasączamy (zostawiamy trochę soku z wodą do nasączenia herbatników).
2.MASA cytrynowa: Budynie gotujemy na wodzie. Dodajemy sypką galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Rozkręcamy margarynę z cukrem i zaczynamy dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie miksujemy.
Masę wykladamy na nasączony biszkopt.
3.MASA śmietanowa: Ubijamy śmietanę z cukrem. Pod koniec ubijania wlewamy wystudzoną, już prawie tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy.
Masę wykładamy na poprzednią masę. Bardzo dokładnie rozprowadzamy, przy brzegach także. To bardzo ważne żeby nam nie "uciekła" potem galaretka.
4.Układamy maczane w soku z cytryny i wody herbatniki jeden przy drugim.
Wstawiamy do schłodzenia.
5.Wierzch: Rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Lekko tężejącą wlewamy na ciasto.
Pamiętajmy! Jeżeli nie jesteśmy pewni czy galaretka nie "ucieknie" nam podczas wlewania to wylewamy najpierw cienką warstwę i wstawiamy do zastygnięcia. Potem wylewamy całość. Nie wlewajmy wszystkiego bardzo szybko, bo ciężar galaretki może zrobić nam dziurę w śmietanie i herbatnikach.
Komentarze