CYTRYNOWIEC

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, orzeźwiające ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    starta skórka z 1 cytryny
    MASA:
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany 18%
    1 galaretka cytrynowa
    DODATKOWO:
    250 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 fix do śmietany
    pół czekolady -starta

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy. Ostrożnie dodajemy po jedntm żółtku oraz mąkę wymiesznaą z proszkiem i startą skórkę z cytryny.Pieczemy ok 30min 180 stopni.
    MASA: Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier. Razem mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać śmietanę i wsypać galaretkę. Mieszając zagotować i pozostawić do wystygnięcia.
    Zimny biszkopt przekroić na pół można nasączyć wodą z cytryną. Przekładamy biszkopt, tężącą masa, biszkopt, ubita śmietana z cukrem pudrem i posypane na to wióki z czekolady. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Można użyć innego smaku galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy