Cytrynowe marchewki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała jako przekąska lub dodatek do głównych dań

  • 40 min

Składniki:

  • 1. 6-8 średniej wielkości marchewek,
    2. sól, pieprz,
    3. 3 dag posiekanych orzechów włoskich,
    4. 2 łyżki masła,
    5. 2 łyżki cukru,
    6.8- 10 dag suszonych żurawin, natka pietruszki
    7. cytryna
    8. natka pietruszki lub rzeżucha

Cytrynowe marchewki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewki oskrobać, wypłukać, skośnie pokroić na kawałki, wrzucić do posolonego wrzątku i gotować od 8-10 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
    2. Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
    3. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć marchewkę posypać cukrem, wrzucić skórkę cytrynową. Podgrzewać na średnim ogniu , mieszając. Dodać sok z cytryny a po 4-6 minutach posiekane orzechy i siekane żurawiny.
    4. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki lub rzeżuchą.

Komentarze

Podobne przepisy