W sezonie "truskawkowym" pierogi mogę jeść niemal codziennie. Staram się je tylko czasem troszkę modyfikować, tak jak właśnie te poniżej.
60 min
Składniki:
Na 2 porcje (ok. 30 pierożków)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów
Dodatkowo:
ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 opakowanie śmietanfixu
ok 10 truskawek do dekoracji
Cynamonowe pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem na ok 15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką.
Wycinamy literatką kółka. Na połowę nakładamy po truskawce, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła.
2.Pierożki obtaczamy w mącę. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia wszystkich na wierzch.
3.Śmietankę ubijamy z dodatkiem smietanfixu. Polewamy pierożki, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi truskawkami.
Porady
Najlepiej w małym rondelku zagotować wodę, wylać, a rondelkiem przykryć ciasto.
Komentarze