Cynamonowe pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie "truskawkowym" pierogi mogę jeść niemal codziennie. Staram się je tylko czasem troszkę modyfikować, tak jak właśnie te poniżej.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 2 porcje (ok. 30 pierożków)

    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    0.5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cynamonu
    1 jajko
    3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
    ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów

    Dodatkowo:
    ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
    1 opakowanie śmietanfixu
    ok 10 truskawek do dekoracji

Cynamonowe pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z wyciętych krążków sklejamy pierożki 1. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem na ok 15 minut.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką.
    Wycinamy literatką kółka. Na połowę nakładamy po truskawce, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła.
  • Przed gotowaniem 2. Pierożki obtaczamy w mącę. Gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia wszystkich na wierzch.
  • Gotujemy w osolonej wodzie 3. Śmietankę ubijamy z dodatkiem smietanfixu. Polewamy pierożki, delikatnie mieszamy. Podajemy ze świeżymi truskawkami.

Porady

Najlepiej w małym rondelku zagotować wodę, wylać, a rondelkiem przykryć ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy