CYNAMONOWA CZEKOSLIWKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealna jako zamiennik kremów czekoladowych w zdrowszej wersji. Świetna jako smarowidło do kromeczek czy bułeczek, wspaniała do naleśników czy do użycia do ciast i ciasteczek itp.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg wypestkowanych śliwek
    1 opakowanie środka żelującego
    1-1,5 szklanki cukru ( w zależności od upodobania smakowego )
    4 łyżki gorzkiego kakao ( można też dodać dodatkowo tabliczkę deserowej lub gorzkiej czekolady )
    5 łyżek wody
    1 łyżeczka cynamonu

Cynamonowa czekosliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy wodę. Gotujemy ok. 30 min. i gdy śliwki zaczną się rozpadać to dodajemy, kakao, cynamon, środek żelujący i dosładzamy. Blendujemy i jeszcze z 15 min.gotujemy całość ciągle mieszając. Gorącą czekośliwkę przekładamy do wyparzonych słoiczków i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok.15 min. i obracamy po wyjęciu do góry dnem. Po 15-20 min.odwracamy je już normalnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy