Idealna jako zamiennik kremów czekoladowych w zdrowszej wersji. Świetna jako smarowidło do kromeczek czy bułeczek, wspaniała do naleśników czy do użycia do ciast i ciasteczek itp.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 kg wypestkowanych śliwek
1 opakowanie środka żelującego
1-1,5 szklanki cukru ( w zależności od upodobania smakowego )
4 łyżki gorzkiego kakao ( można też dodać dodatkowo tabliczkę deserowej lub gorzkiej czekolady )
5 łyżek wody
1 łyżeczka cynamonu
Cynamonowa czekosliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy wodę. Gotujemy ok. 30 min. i gdy śliwki zaczną się rozpadać to dodajemy, kakao, cynamon, środek żelujący i dosładzamy. Blendujemy i jeszcze z 15 min.gotujemy całość ciągle mieszając. Gorącą czekośliwkę przekładamy do wyparzonych słoiczków i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok.15 min. i obracamy po wyjęciu do góry dnem. Po 15-20 min.odwracamy je już normalnie.
Komentarze