Ćwikła domowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Są takie dania/ dodatki do dań, które wyjątkowo smakują o określonej porze roku. Do takich właśnie należy ćwikła czyli buraczki z chrzanem. Teraz na wiosnę smakuje wyjątkowo. A już na pewno nie może zabraknąć ćwikły na wielkanocnym stole.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g czerwonych buraków
    4 łyżki utartego chrzanu ( można dodać mniej, albo więcej )
    cukier
    sok z cytryny
    sól do smaku

Ćwikła domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, ugotować w łupinach. Obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jeśli jest taka potrzeba, to odcisnąć z soku.
    Chrzan obrać i też zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach.
    Do startych buraczków dodać chrzan. Dokładnie wymieszać. Im więcej chrzanu dodamy tym pikantniejsza będzie ćwikła.
    Dodać sok z cytryny, cukier i sól. Według własnego smaku. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Pozostawić na noc w lodówce. żeby smaki się połączyły.
    Smacznego.

Porady

Można użyć chrzanu ze słoiczka, ale najlepiej żeby był taki czysty, bez śmietany. Zamiast soku z cytryny można dodać ocet winny.

Komentarze

Podobne przepisy