Cukiniowe placuszki z fetą i miętą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowy smak cukiniowych placuszków zawdzięczamy mięcie i serowi typu feta.Polecam wyprobowac.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkosci cukinie,
    150 g sera typu feta,
    2 zabki czosnku,
    1 jajko,
    sol,
    3-4 mąki,
    6-7 listków mięty,
    olej do smazenia.

    Sos:
    180 ml jogurtu naturalnego,
    peczek koperku,
    2 łyżki soku z cytryny

Cukiniowe placuszki z fetą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokladnie myjemy,odcinamy koncowki i scieramy na tarce (ze skórką).Solimy i odstawiamy na pol godziny.
  • ciasto 2. Po minionym czasie odciskamy sok powstały w cukini.Dodajemy jajko,ser, czosnek przecisniety przez praskę,posiekaną miętę i mąkę.Mieszamy,Ciasto powinno miec konsystencję gęstej śmietany.
  • smazenie 3. Na patelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładamy cieniutkie placuszki.Smazymy na srednim ogniu z obu stron na rumiany kolor.(Placuszki smazą się dosc długo).Wykladamy na papierowy ręcznik,odsączamy z nadmiaru oleju.
  • 4. Sos: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu, wlewamy sok z cytryny i mieszamy.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 14 placuszków.

Komentarze

Podobne przepisy