Tarta z cukinią, fetą i miętą

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Błyskawiczna , lecz pełna smaku tarta a cieście francuskim.Idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    150 gram sera feta (ja użyłam fety z dodatkiem ziół )
    5 dag żółtego sera
    garść świeżych liści mięty
    1 cukinia
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z cukinią, fetą i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozwijamy ciasto francuskie i rozkładamy je na blaszce. Boki ciasta zaginamy, tak by powstały wyższe brzegi. Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, układamy je na cieście. Solimy i posypujemy je pieprzem. Następnie układamy kostki fety i listki mięty. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ranty tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut (aż boki ciasta sie zezłocą). Kilka minut przed wyjęciem tarty z piekarnika układamy ser pokrojony w paski . Zapiekamy.Odstawiamy na kilka minut by lekko ostygła, ozdabiamy świeżymi listkami mięty i zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukinia Feta Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować