średniej wielkości cukinia,
ok. szklanki ugotowanego kuskusu,
200-250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka grubych plastrów boczku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, papryka słodka lub/i ostra
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub żółtego sera
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego albo drobiowego,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki
Cukinie faszerowane kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przekroić cukinię, wydrążyć pestki. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupko, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć. Warzywa z grzybami szybko przesmażyć na patelni po boczku (czosnek wrzucić na końcu), połączyć z kuskusem i boczkiem. Doprawić, dodać natkę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać połówki cukinii. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na dno blaszki wylać sos pomidorowy, ułożyć połówki cukinii, opcjonalnie posypać serem. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.
Komentarze