Cukinie faszerowane kuskusem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    średniej wielkości cukinia,
    ok. szklanki ugotowanego kuskusu,
    200-250 g pieczarek,
    marchewka,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie kilka grubych plastrów boczku,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, bazylia, papryka słodka lub/i ostra
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
    opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub żółtego sera

    sos pomidorowy:

    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
    ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego albo drobiowego,
    mała cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
    sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, natka pietruszki

Cukinie faszerowane kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przekroić cukinię, wydrążyć pestki. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Pokrojony w kostkę boczek usmażyć na chrupko, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć. Warzywa z grzybami szybko przesmażyć na patelni po boczku (czosnek wrzucić na końcu), połączyć z kuskusem i boczkiem. Doprawić, dodać natkę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać połówki cukinii. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać koncentrat. Dolać bulion lub wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Na dno blaszki wylać sos pomidorowy, ułożyć połówki cukinii, opcjonalnie posypać serem. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę wody lub bulionu). Podawać z zestawem surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy