Cukinie faszerowane kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać pomidory z puszki i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
2.Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.
Porady
Zamiast pomidorów z puszki można dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane 2-3 średnie świeże pomidory. Można też dodać ulubionych ziół.
Komentarze