Cukinie faszerowane kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dietetyczne i smaczne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    1 średnia marchewka
    1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    1 puszka siekanych pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
    trochę fety
    2 łyżeczki oliwy z oliwek

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
    Na łyżeczce oliwy podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać pomidory z puszki i kaszę jaglaną, dusić około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Cukinie umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ tak, aby powstała łódeczka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić pozostałą oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w 200'C 10 minut. Następnie wyjąć, nafaszerować przygotowanymi warzywami z kaszą, na wierzchu ułożyć grudki fety i zapiekać w 200'C 20 minut.

Porady

Zamiast pomidorów z puszki można dodać sparzone, obrane ze skórki i posiekane 2-3 średnie świeże pomidory. Można też dodać ulubionych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy