Cukinia waniliowa a'la ananas

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudownie pachnąca wanilią cukinia, która czeka zamknięta w słoiku. Można wykorzystać ją do różnego typu słodkości, od ciast ucieranych, jako dodatek do kremów, a także jako osobna słodka przekąska. W smaku przypomina ananasa z puszki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 - 7 słoików po 800ml:
    4,5 kg cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
    1200g cukru
    2 litry wody
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    5 - 6 lasek wanilii

Cukinia waniliowa a'la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić w miarę równą kostkę. Wodę, cukier i kwasek cytrynowy doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewę wlać do cukinii, przykryć ściereczką i zostawić na noc. Po tym czasie odcedzić cukinię, zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia dodając przekrojone laski wanilii, włożyć cukinię. Całość gotować ok. 5 - 7 minut. Czas gotowania zależy od stopnia twardości cukinii. Gorącą cukinię przełożyć do słoików, lekko ją ugniatając. Do każdego słoika włożyć po lasce wanilii i zalać zalewą. Pasteryzować przez 7 – 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy