Zapiekana alla cottage pie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Zapiekanka z pysznym aromatycznym mięsem pod delikatnym puree ziemniaczanym to wspomnienie pobytu w Wielkiej Brytanii , które Wam smacznie polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
    2 czerwone cebule
    4 ząbki czosnku
    250 gram pieczarek
    Około 500 ml bulionu wołowego
    ½ szklanki groszku (może być mrożony)
    1 duża marchewka
    1 gałązka tymianku
    1-2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
    Puree:
    ½ kg ziemniaków
    2 łyżki masła
    ¼ szklanki śmietany 30%
    ½ szklanki startego parmezanu
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekana alla cottage pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy kroimy w kostkę.

    W rondlu podgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej (najlepiej partiami) pokrojone mięso. Do zarumienionego mięsa dodajemy tymianek, pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki – mieszamy i smażymy wszystko 3-4 minuty.

    Mięso zalewamy bulionem i dusimy je około 30 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek– dusimy kolejne 15 minut (jeśli mięso jest jeszcze twarde przedłużamy czas duszenia). Do sosu dodajemy rozrobioną w odrobinie wody mękę- gotujemy 2 minut.

    Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ziemniaki obieramy i gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie (ziemniaki mają być miękkie).

    Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ubijamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, wlewamy śmietanę i wszystko jeszcze raz ubijamy przy okazji mieszając składniki. Puree doprawiamy do smaku sole i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne lub małe foremki delikatnie smarujemy masłem i wykładamy uduszone mięso – wlewamy też po odrobinie powstałego sosu.

    Na mięso wykładamy puree. Posypujemy je tartym parmezanem i za pomocą widelca robimy na wierzchu dowolny wzorek.

    Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Serwujemy z sałatą.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować