Ciasto z pianką kokosowo - orzechową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasto przekładane pianą z dodatkiem orzechów i kokosu. Nikt mu się nie oprze

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szklanki mąki
    - 5 żółtek
    - 20 dag masła
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 szklanki cukru

    Piana
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 3 łyżki tartych orzechów włoskich
    - 3 łyżki wiórek kokosowych

Ciasto z pianką kokosowo - orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę z proszkiem i kakao dodajemy masło - siekamy. Dosypujemy cukier, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 cześć wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru, na koniec wsypać orzechy i kokos.
  • 3. Jedną część ciasta rozwałkowujemy do blaszki, wykładamy 1/2 piany rozsmarowujemy. Na ubitą pianę trzemy na tarce drugą część ciasta. Na starte ciasto kładziemy drugą część piany, na wierzch trzemy trzecią część ciasta.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 Upieczone ciasto można polać polewa. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy