CIASTO KAWOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ I KAWOWĄ PIANKĄ.

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto własnego pomysłu. Inspiracją były przepisy ze starego zeszytu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 15 dkg mąki pszennej (minus 3 łyżki)
    - 15 dkg mąki ziemniaczanej
    - 30 dkg cukru
    - 2 łyżki mielonej kawy
    - 1 łyżka kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 9 łyżek wody
    - 6 jajek
    Masa orzechowa :
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 10 dkg orzechów zmielonych
    - 2 łyżki mąki
    - 1 jajko
    - 12,5 dkg masła lub margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    Pianka kawowa:
    - 1 op. śmietany Śnieżki + mleko
    - 1 łyżka (płaska) kawy Inki
    - 1 łyżka żelatyny
    Dekoracja :
    - 4 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe z masą orzechową i kawową pianką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Do miski przesiać mąkę pszenną, (odjąć 3 łyżki) i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać kawę.
    W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą białą masę. Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce wody. Ciągle ucierając dodawać po łyżce
    produkty sypkie. Białka obić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w masę.
    Przełożyć do formy (26 x 34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 40 min ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 *C.
    Po upieczeniu, wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
  • 2. MASA ORZECHOWA : 1/2 szklanki mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru, dodać orzechy i chwilę pogotować mieszając. Pozostałe mleko, 2 łyżki mąki i całe jajko zmiksować, zalać gotujące się orzechy i jeszcze mieszając chwilę pogotować, aż zgęstnieje. Odstawić i ostudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i ciągle ucierając dodawać po jednej łyżce ostudzonej masy orzechowej.

  • 3. PIANKA KAWOWA : Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu na opakowaniu. Ciągle miksując dodawać żelatynę, oraz kawę.
  • Ciasto kawowe z masą orzechową 4. SKŁADANIE : pierwszy blat nawilżony woda przegotowaną - masa orzechowa - drugi blat nawilżony wodą przegotowaną - pianka kawowa - dekoracja tj. czekolada starta na dużych oczkach.

Porady

Porcjując ciasto należy nóż moczyć w gorącej wodzie w celu uzyskania gładkiej powierzchni ciecia. Jeżeli ciasto jest przygotowane dla osób dorosłych, do masy orzechowej i do nawilżania, możemy dodać alkohol dla zaostrzenia smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować